Hvis du ønsker en sjekk av det elektriske anlegget i boligen din, må du kontakte en godkjent elektriker som står oppført i Elvirksomhetsregisteret. DLE tar ikke slike oppdrag, da deres oppgave er å være kontrollmyndighet i etterkant.

DLE som en del av offentlig forvaltning

Det lokale eltilsyn (DLE) er en del av den offentlige forvaltningen og er forvaltningsmessig underlagt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som igjen er underordnet Justis- og beredskapsdepartementet.

Justis- og beredskapsdepartementet

Departementet arbeider for å ivareta og styrke grunnleggende rettigheter og sikkerhet i samfunnet. Dets overordnede mål er å beskytte både enkeltpersoner og fellesskapet. Blant oppgavene finner vi administrative plikter som påvirker enkeltindivider, virksomheter, offentlige etater og kommuner. Departementet fungerer også som klageorgan for avgjørelser tatt av DSB. 

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)

DSB, som er plassert under Justis- og beredskapsdepartementet, har ansvar for å kartlegge risikoer og farer i samfunnet. Direktoratet jobber aktivt for å forebygge uønskede hendelser som ulykker og kriser, samtidig som det sikrer robust beredskap og effektiv håndtering av situasjoner som oppstår. 

Et sentralt område for DSB er å overvåke sikkerheten knyttet til elektriske anlegg og utstyr. Dette inkluderer både drift og installasjon av anlegg, samt kontroll av elektriske produkter på markedet. DSB gir retningslinjer til DLE og fungerer som klageinstans for DLEs vedtak. Videre kan DSB iverksette tiltak mot aktører som ikke følger pålegg fra DLE. 

Det lokale eltilsyn (DLE)

DSB har overlatt den praktiske gjennomføringen av tilsyn til DLE, som organisatorisk er knyttet til nettselskapene. Under tilsyn kan DLE avdekke brudd på forskrifter og kreve at disse rettes opp. DLE har myndighet til å utstede bindende pålegg, som regnes som juridiske vedtak. Før et slikt vedtak fattes, mottar den kontrollerte parten en rapport og et varsel, slik at de får mulighet til å utbedre feil eller gi tilbakemelding innen en fastsatt frist. 

DLEs oppgaver

  • Gjennomføre tilfeldige inspeksjoner av elektriske anlegg og utstyr i både nye og eldre boliger samt fritidseiendommer. 
  • Kontrollere bedrifter med fokus på deres internkontrollsystemer, inkludert rutiner for å hindre brann og elektriske ulykker, samt stikkprøver av anleggene deres. 
  • Føre tilsyn med elektrofirmaer som designer, installerer og vedlikeholder elektriske systemer, inkludert kontroller av arbeidet de utfører, for å sikre kompetanse og trygge prosesser. 
  • Inspisere bruk av elektromedisinsk utstyr i institusjoner og virksomheter for å sikre at det håndteres på en måte som beskytter både brukere og personale. 
  • Overvåke salg av elektrisk utstyr for å sikre at det oppfyller sikkerhetskrav og forskrifter (markedstilsyn). 
  • Støtte politiet i etterforskning av branner og ulykker relatert til elektrisitet. 
  • Gi veiledning og informasjon om elsikkerhet til kunder, ungdom i skolen og elektrobransjen, inkludert årsaker til branner og ulykker.

Sakkyndige selskaper

DLE kan engasjere eksterne sakkyndige firmaer til å utføre praktiske kontroller og informasjonsarbeid på deres vegne. Disse selskapene utarbeider rapporter og varsler om vedtak etter inspeksjoner. Hvis feil ikke rettes opp eller det kommer innsigelser innen fristen, overtar DLE saken for videre behandling. 

I Elvirksomhetsregisteret finner du oversikt over godkjente elektrikere i ditt område

Bekymret for eget eller andres elanlegg

Hvis du mistenker problemer med det elektriske anlegget ditt, er det din plikt som eier å kontakte en registrert elektroinstallatør for inspeksjon og utbedring. Leietakere har også ansvar for å melde fra om feil til eieren så snart de oppdages. Ansvaret for vedlikehold bør være tydelig definert i leieavtalen. 

Alle elektriske anlegg bør jevnlig kontrolleres av fagfolk. Hvis det er mer enn fem år siden siste sjekk, eller du er usikker på tilstanden, anbefales det å bestille en kontroll hos en godkjent installatør. DLE utfører tilsyn, men for boliger kan det gå opptil 20 år mellom deres besøk, så du bør selv ta initiativ til regelmessige inspeksjoner. 

Hvis du observerer noe bekymringsfullt ved et anlegg som ikke er ditt eget – for eksempel tukling med sikringsskap eller farlige forhold hos en nabo – kan du rapportere dette til DLE. Prøv først å ta opp saken direkte med den det gjelder, men hvis det ikke er mulig eller hjelper, kontakt DLE uten å nøle. 

Bekymret for elektrisk utstyr

Hvis et elektrisk apparat oppfører seg unormalt – som ved lyder, lukt, varme eller synlige skader – må det tas ut av bruk umiddelbart. Sjekk bruksanvisningen for veiledning og kontakt forhandleren hvis du er usikker. Defekt utstyr skal repareres av kvalifiserte fagfolk eller leveres til gjenvinning. 

Feil bruk av elektrisk utstyr er en stor risiko. Eksempler inkluderer opp-ned-monterte ovner, tørrkoking på komfyrer eller bruk av hårfønere i vann. Brukere må sette seg inn i riktig bruk ved å lese veiledningen. Lading av utstyr, spesielt litiumbatterier, krever også ekstra oppmerksomhet. 

Sikkerhet ved lading

Litiumbatterier, som finnes i telefoner og elsparkesykler, kan være farlige hvis de utsettes for skader eller feil håndtering. Lad alltid når du er til stede og våken, på et ikke-brennbart underlag, og unngå rømningsveier. Hvis en brann oppstår, bruk store mengder vann til å kjøle batteriet ned, og lever defekte batterier til spesialiserte mottakspunkter.